ACES domaćin savetovanja na evropskom nivou u Palati Srbije

Beograd, 02.03.2012. – Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) – naša nacionalna asocijacija inženjera konsultanata, kao član Međunarodnog saveza inženjera konsultanata (FIDIC) i Evropskog saveza inženjera konsultanata (EFCA), ove godine imalo je čast da organizuje redovni sastanak direktora i sekretara nacionalnih asocijacija inženjera-konsultanata na nivou Evrope u Beogradu, 2. marta 2012. godine u Palati Srbije. Na ovom događaju sastali su se evropski lideri inženjerskog sektora, koji su razmenili iskustva u domenu sektorskih trendova u svojim zemljama, diskutovali o razvoju aktuelnih javnih politika i planovima za dalje unapređenje poslovne klime evropskog inženjersko-konsultantskog tržišta.

Predsedavajuća sastanka, i izvršna direktorka Udruženja inženjera konsultanata Srbije (ACES), Andrea Šehić, istakla je otežanu situaciju u poslovanju srpskih firmi na domaćem tržištu usled nepovoljnih procedura koje proističu iz relevantnih zakona i neusklađenosti domaćeg zakonodavnog okvira sa međunarodnim FIDIC standardima, ali je takođe navela i konkurentnost srpskih firmi na stranom tržištu, i njihovo sve veće interesovanje za izvoz inženjerskih usluga usled zavidnog iskustva i poznavanja FIDIC međunarodnih modela ugovora koji se primenjuju svuda u svetu i važe za preferirani tip ugovora za velike građevinske projekte finansirane od strane Svetske banke, EBRD, EIB, i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

S obzirom na važnost EFCA-e kao renomirane evropske organizacije, i FIDIC-a kao najeminentnije svetske organizacije koja propisuje standarde u građevinskom sektoru, kao i prilike da se afirmiše potencijal srpskog inženjersko-konsultantskog sektora, organizovan je i poseban sastanak “Potencijali srpskog inženjersko-konsultantskog sektora, mogućnosti za saradnju i unapređenje”. Učesnici sastanka bili su Italo Goyzueta, FIDIC menadžer, Jan Van der Putten, EFCA generalni sekretar, Paul Oortwijn, član Upravnog odbora EFCA i predsednik holandske asocijacije, gospodin Nikola Matić, predsednik ACES-a, Dragana Čukić, član Upravnog odbora ACES-a, Andrea Šehić, izvršna direktorka ACES-a, kao i domaći zvaničnici Jasminka Pavlović, načelnica Odeljenja za građenje Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Stefan Lazarević, savetnik u Ministarstvu finansija, Katarina Momčilović-Matić, savetnica za izvoz u Agenciji zaza strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), i Bojan Tadić, savetnik u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

“Ovaj sastanak se pokazao kao prava prilika za uspostavljanje poverenja i saradnje kroz evropske integracije i uspešne primere iz prakse i neprocenjivo iskustvo koje FIDIC i EFCA mogu da ponude”, izjavio je Nikola Matić, predsednik ACES-a. “Zadovoljni smo što postoji volja i spremnost srpskog javnog sektora za saradnju i unapređenje poslovne klime u građevinskom sektoru u Srbiji, i ACES kao nacionalna asocijacija će pružiti punu podršku u domenu usklađivanja propisa sa evropskim i svetskim standardima”, dodao je Matić.

PODELI:
Table sadržaja
NAJNOVIJE

Newsletter

Prijavi se na naš newsletter i dobijaj najovije vesti direktno u inbox!

Možda će Vas i ovo zanimati

Od ponude do realizacije – projekat iz ugla Izvođača, 16 – 17. april 2024. godine, Beograd

Projekat Hotel Westin – “D.A Dizajn i Arhitektura”

INTERNATIONAL FIDIC MODULE 3, April 02-03, 2024 in Belgrade

Newsletter

Primajte obaveštenja o obukama, radionicama i trenodovima u gradjevinarstvu.