Projekat Hotel Westin – “D.A Dizajn i Arhitektura”

westin hotel

Vranjsku Banju, stecište geotermalnih voda sa temperaturama do 110 0C, kao i neki od njenih prvih hotela mogli ste posetiti počev od 1912. godine i u njoj potražiti leka reumatskim, neurološkim i drugim boljkama. Najpoznatiji gost Vranjske Banje svakako je Kralj Petar I Karađorđević koji se tu lečio upravo od reume 1914. godine.

Na tragu te tradicije, investitor Millennium Resorts je započeo radove na razvoju ugostiteljskih kapaciteta koji trenutno obuhvataju izgradnju i opremanje Hotela ’’Westin’’ sa četiri zvezdice.

U sledecoj fazi predviđena je izgradnja hotel ’’Kralj Petar I by Autograph Collection’’ sa 5 zvezdica, pri čemu će oba hotela biti franšiza hotelskog operatera Meriott.

Pored ova dva hotela izgradiće se ili potpuno rekonstruisati Medicinski centar Sofka, kao i određen broja vila i bungalova. Oba hotela, kao i medicinski centar, koristiće geotermalne vode pristune u Banji za sistem grejanja. 

Hotel Westin (projekat „D.A Dizajn i Arhitektura“) na svojih osam spratova, zajedno sa podrumskom etažom i prizemljem, imaće 40.000 m2 hotelskog prostora, od toga 190 hotelskih soba uključujući apartmane sa dva i više kreveta, kao i dva predsednička apartmana.

Pored smeštajnih kapaciteta sadržaji hotela obuhvatiće i kongresni centar, SPA i welnes centar  sa otvorenim i zatvorenim bazenima, fitnes centar i prateće sadržaje kao što su  pansionski i A la carte restoran, vinski podrum i podzemnu garažu za smeštaj vozila gostiju.

Jedna od karakteristika hotela su i sobe sa sopstvenim bazenima, kao i veliki broj zelenih krovova, čime se, pored same geometrije objekta, postiže uklapanje u postojeći kontekst.

Hotel Westin, 3D prikaz objekta
Hotel Westin, 3D prikaz objekta

Osobenosti izgradnje hotela

Izgradnjom Hotela kroz faze Project i Design Managmenta, Tehničke kontrole i Tenderskog procesa, stručnog nadzora nad izvođenjem svih radova (radovima iskopa, ugradnje šipova i zaštite temeljne jame, konstruktivnim, arhitektonskim i enterijerskim radovima) rukovodi član ACES udruženja, ’’NBC Univezing’’.

Tokom procesa izgradnje susretali smo se sa različitim izazovima od kojih navodimo:

 • Miniranje postojeće stene (u sklopu prilagođavanja objekta konfiguraciji terena),
 • Zaštita objekta od podzemnih voda velike temperature, što je uslovilo izbor hidroizolacije, odnosno potrebne garancije na ugrađeni materijal,
 • Zaštita postojećih objekata neposredno uz regulacionu – građevinsku liniju hotela prilikom iskopa i izvodjenja temeljne jame – crkve, saobraćajnice i spomenika,
 • Fundiranje koje je bilo neophodno izvršiti delom na steni, a delom na šipovima zbog lošeg kvaliteta samog tla uz reku Banjišnicu.
Završni radovi na iskopu i obezbeđenju temeljne jame i početak rada na temeljima objekta.
Završni radovi na iskopu i obezbeđenju temeljne jame i početak rada na temeljima objekta.

Potrebno je napomenuti da su u sve gore navedene procese – faze  uključeni različiti izvođači, tj. da ne postoji generalni izvođač na projektu, što dodatno usložnjava proces izgradnje, koordinaciju među različitim fazama radova čini dvostruko težom  i zahteva pojačanu kontrolu kvaliteta izvođenja i stalne korekcije dinamike.  

Pored navedenih faktora na  dinamiku izvođenja utiče i sama lokacija objekta -jug naše zemlje. Nedostatak potrebnog broja kvalifikovane radne snage je česta tema gradilišnih sastanka.

Lista izvođača:

 • „Novkol’’ iskop i obezbeđenje temeljne jame
 • „Trajal korporacija’’- miniranje
 • „Radun Inženjering’’ – izgradnja AB konstrukcije hotela
 •  Konzorcijum ’’Rasina’’ i ’’Termo tim’’ instalaterski radovi
 • „WD Concord West’’ završni građevinski i građevinsko zanatski radovi
 • „BIBIS’’ bazenska tehnika i SPA
 • „KONE’’ liftovi
 •  ALU stolarija – „Eurobravo“ d.o.o.
 •  Kuhinjska oprema – „Tehnoioprema“ d.o.o.
 •  Enterijerski tender je u finalnoj fazi izbora izvođača radova.

Prijavite se na mejling listu i primajte informacije o obukama i radionociama u oblasti gradjevinarstva kako biste ostali u toku sa FIDIC strandardima. 

Prijavite se!

* indicates required
PODELI:
Table sadržaja
NAJNOVIJE

Newsletter

Prijavi se na naš newsletter i dobijaj najovije vesti direktno u inbox!

Možda će Vas i ovo zanimati

Odštetni zahtevi na građevinskim projektima – Kvantifikacija i prevencija, 11-12. jun 2024. u Beogradu

FIDIC inženjer: Put ka vrhu u građevinarstvu

FIDIC Module 4 – Management and Administration of FIDIC Contracts, May 30-31, 2024

Newsletter

Primajte obaveštenja o obukama, radionicama i trendovima u gradjevinarstvu.