Prezentacija Zelene Baze na Sajmu građevinarstva

U okviru Sajma građevinarstva, 15. aprila 2011, u svečanoj sali Beogradskog sajma od 15:00h, održaće se prezentacija jedinstvenog novog vebsajta www.greenbase.rs (zelena baza) koji nudi lak način na koji arhitekte, inženjeri, građevinci, preduzimači i vlasnici i operateri zgrada mogu locirati proizvode za zelenu gradnju koji ne narušavaju životnu sredinu.

Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) upravlja GreenBase bazom podataka koja je razvijena uz podršku američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID). GreenBase administrira Radna grupa za zelenu gradnju ACES-a primenjujući kriterijume koji su istraženi i ustanovljeni od strane BuildingGreen, LLC iz SAD-a, vodećeg pružaoca temeljnih informacija kako o proizvodima i tako i praktičnih saveta o pokretu zelene gradnje. ACES i USAID žele da omoguće dostupnost podataka o ovakvoj vrsti građevinskog materijala zainteresovanim stručnjacima, u cilju konkretne primene principa zelene izgradnje u Srbiji.ACES, u saradnji sa USAID Projektom za razvoj konkurentnosti Srbije, nastoji da doprinese izgradnji kapaciteta neophodnih za proizvodnju i razvoj proizvoda zelene izgradnje u Srbiji i pruža podršku srpskim proizvođačima za ulazak na tržište zelenih zgrada, kako na lokalnom, tako i na međunarodnom nivou.

Zelena ili održiva gradnja stvara objekte koji su ekološki pogodni i pri čijoj izgradnji se resursi koriste na efikasan način. Katalozi i baze podataka o proizvodima zelene izgradnje su važni alati u razvoju tržišta zelenog zgradarstva i uticaće na:

·         uvođenje specifikacija materijala zelene izgradnje u projektne planove;

·         podizanje svesti proizvođača o prednostima razvoja i promocije zelenih proizvoda;

·         obezbeđivanje informacija o dostupnosti i prednostima upotrebe proizvoda zelene izgradnje investitorima i onima koji se bave razvojem tih proizvoda;

·         podizanje javne svesti o principima zelene izgradnje i raspoloživosti zelenih proizvoda, sa ciljem povećanja tražnje za tim proizvodima.

Zelene zgrade su izgrađene od materijala koji svode uticaj na životnu sredinu na najniži mogući nivo i time stvaraju zdrave životne prostore za svoje stanare i okolinu. Upravo iz tog razloga izrada jednostavnog i sveobuhvatnog elektronskog kataloga o proizvodima za zelenu gradnju u Srbiji predstavlja ključni korak ka unapređenju ekološkog učinka zgrada.

Zelena Baza će u potpunosti biti online servis, dostupan preko linka na ACES web sajtu, ili direktno na adresama www.zelenabaza.rs i www.greenbase.rs.

PODELI:
Table sadržaja
NAJNOVIJE

Newsletter

Prijavi se na naš newsletter i dobijaj najovije vesti direktno u inbox!

Možda će Vas i ovo zanimati

EFCA Godišnja konferencija i Skupština 2024. u Madridu

Odštetni zahtevi na građevinskim projektima – Kvantifikacija i prevencija, 11-12. jun 2024. u Beogradu

FIDIC inženjer: Put ka vrhu u građevinarstvu

Newsletter

Primajte obaveštenja o obukama, radionicama i trendovima u gradjevinarstvu.