Panel diskusija na temu „Potencijali izvoza inženjerskih usluga iz Srbije“

U okviru FIDIC obuke – Modul 1, koji je održan u oktobru 2009 u organizaciji FIDIC, ACES i YU Build, između predavanja je održan okrugli sto sa idejom da se sagleda potencijal srpskih preduzeća na inostranom tržištu.

Govorili su dr Silvia Fossati, FIDIC trening menadžer, Bojan Janković, zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), Džon Kasana, predstavnik Američkog saveta za zelenu gradnju i konsultant USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, i Nikola Matić, član UO ACES-a i direktor VMS-a, firme suosnivača ACES-a. Panel diskusiju je pripremio i vodio član Nikola Matic, koji je u ime ACES-a prikazao jedan od mogućih modela poslovanja.

Bilo je govora o strateškom opredeljenju, prethodnim iskustvima domaćih građevinskih preduzeća, sagledavanju konkurentnosti, načinu planiranja i približavanju internacionalnim standardima kao polaznim tačkama.

Okrugli sto je bio praćen i medijski. Rezultirao je većim brojem novinarskih članaka i TV prilozima na TV Studio B i RTS1.

Kao zaključak sa okruglog stola iznesen je predlog da se ozvaniče Evrokodovi (EN standardi) za konstrukcije, da se implementiraju i drugi evropski standardi gde god je moguće i u interesu kako razvoja domaćeg sektora investicija tako i izvoznog potencijala. Takodje podvučena je neophodnost za boljom komunikacijom između inženjera konsultanata i razmena iskustava na sličnim skupovima.

U ime ACES-a upućen je poziv svim ljudima koji se smatraju društveno odgovornima da poboljšaju brigu i preduzmu akcije vezane za zaštitu okoline i energetsku efikasnost.

PODELI:
Table sadržaja
NAJNOVIJE

Newsletter

Prijavi se na naš newsletter i dobijaj najovije vesti direktno u inbox!

Možda će Vas i ovo zanimati

Odštetni zahtevi na građevinskim projektima – Kvantifikacija i prevencija, 11-12. jun 2024. u Beogradu

FIDIC inženjer: Put ka vrhu u građevinarstvu

FIDIC Module 4 – Management and Administration of FIDIC Contracts, May 30-31, 2024

Newsletter

Primajte obaveštenja o obukama, radionicama i trendovima u gradjevinarstvu.