FIDIC i ACES okrugli sto: “Potencijali izvoza inženjerskih usluga iz Srbije“

U okviru FIDIC obuke – Modul 1, koji je održan u oktobru 2009. godine, ACES je uz podršku FIDIC-a održao okrugli sto sa idejom da se sagleda potencijal srpskih preduzeća na ino tržištu.

Govorili su dr Silvia Fossati, FIDIC trening menadžer, Bojan Janković, zamenik direktora Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), John Cassano, predstavnik Američkog saveta za zelenu gradnju i konsultant USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, i Nikola Matić, član UO ACES-a i direktor VMS-a, firme suosnivača ACES-a. Panel diskusiju je pripremio i vodio član Nikola Matić, koji je u ime ACES-a prikazao jedan od mogućih modela modela poslovanja.

Bilo je govora o strateškom opredeljenju, prethodnim iskustvima domaćih građevinskih preduzeća, sagledavanju konkurentnosti, načinu planiranja i približavanju internacionalnim standardima kao polazne tačke.

Okrugli sto je bio praćen i medijski. Rezultirao je velikim brojem novinarskih članaka i kraćim TV prilozima na TV Studio B i RTS1.

Kao zaključak sa okruglog stola iznesen je predlog da se ozvaniče Evrokodovi (EN standarde) za konstrukcije, da se implementiraju i drugi evropski standardi gde god je moguće i u interesu kako razvoja domaćeg sektora investicija tako i izvoznog potencijala. Takođe podvučena je neophodnost za boljem komunikacijom između inženjera konsultanata i razmena iskustava na sličnim skupovima.

U ime ACES-a upućen je poziv svim ljudima koji se smatraju društveno odgovornima da poboljšaju brigu i preduzmu akcije vezane za zaštitu okoline i energetske efikasnosti.

PODELI:

Možda će Vas i ovo zanimati