Osnovan regionalni centar za rešavanje sporova u građevinarstvu (CDRC)

Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES), na svečanosti u beogradskoj galeriji Neon, 12. oktobra 2022. godine zvanično je najavilo otvaranje prvog regionalnog centra za izbegavanje i rešavanje sporova isključivo iz oblasti građevinarstva. Centar pod nazivom CDRC je otvoren po ugledu na zemlje sa razvijenom praksom u vođenju građevinskih sporova.

CDRC centar je zamišljen kao neprofitna organizacija koja će funkcionisati uz podršku vrhunskih profesionalaca prevashodno iz regiona zapadnog Balkana.  Centar okuplja profesionalace sa bogatim međunarodnim i regionalnim iskustvom iz oblasti građanskog prava i inženjerskih poduhvata na najvećim građevinskim projektima u svetu. Centar je osmišljen kao vrlo agilna organizacija sa adekvatnijom strukturom troškova i četiri glavne linije usluga: arbitraža, medijacija, postupci komisije za adjudikaciju i postupci veštačenja. Činjenica da CDRC okuplja proverene profesionalce sa decenijskim radnim iskustvom u građevinarstvu i najboljim advokatskim kancelarijama obezbediće efikasno pružanje obavezujućih i nepristrasnih odluka  za sporove u građevinskoj oblasti.

Veliki broj inženjera svakodnevno se suočava sa raznim problemima na projektima, koji neminovno vode ka eskalaciji sukoba, povecanju cene rada ili dodatno utrosenom vremenu. Ukoliko problemi ne mogu da se reše završe na skupim i dugotrajnim procesima pred međunarodnim arbitražama. Zbog toga je, još pre 10 godina, ACES započeo rad na osnivanju institucije koja bi bila sastavljena od stručnih osoba, kako inženjera tako i pravnika sa poznavanjem domaćih propisa, kulture i lokalnih običaja. Takva jedna institucija omogućila bi stranama u sporu da probleme reše efikasnije.

Cilj osnivača je da Centar, sa sedištem u Beogradu, služi kao primarni regionalni centar za Zapadni Balkan (a ubrzo i za druge međunarodne sporove širom Evrope).

PODELI:
Table sadržaja
NAJNOVIJE

Newsletter

Prijavi se na naš newsletter i dobijaj najovije vesti direktno u inbox!

Možda će Vas i ovo zanimati

Odštetni zahtevi na građevinskim projektima – Kvantifikacija i prevencija, 11-12. jun 2024. u Beogradu

FIDIC inženjer: Put ka vrhu u građevinarstvu

FIDIC Module 4 – Management and Administration of FIDIC Contracts, May 30-31, 2024

Newsletter

Primajte obaveštenja o obukama, radionicama i trendovima u gradjevinarstvu.