Nikola Matić izabran u UO Evropskog udruženja inženjera konsultanata

Evropsko udruženja inženjera konsultanata (EFCA) nedavno je na sednici u Oslu izabralo u svoj Upravni odbor Nikolu Matića, predsednika Srpskog udruženja inženjera konsultanata (ACES).

Misija EFCA je da promoviše evropski inženjersko-konsultantski sektor i da ga predstavlja u evropskim institucijama. Izbor srpskog predstavnka u Upravni odbor EFCA znači veliko priznanje dosadasnjem zalaganju, priliku za dalje promovisanje srpske inženjersko-konsultanske aktivnosti, kao i za stvaranje bolje poslovne klime u Srbiji razmenom znanja i iskustava evropskih kolega.

EFCA u Evropi zastupa ciljeve Svetskog udruženja inženjera konsultanata FIDIC, čije su načine ugovaranja i vođenja velikih infrastrukturnih projekata preuzele i međunarodne finansijeske institucije poput Svetske banke, EBRD, EIB i drugih evropskih agencija i fondova. Mnogu infrastukturni projekti u Srbiji koje finansiraju ove banke se odvijaju po FIDIC standardima i modelima ugovaranja, pa je za nas jako važno da preuzmemo i steknemo što više iskustava i znanja iz ove oblasti.

Iako Republika Srbija nije članica Evropske unije, prepoznatim zalaganjem u radu u okviru međunarodnog udruženja FIDIC, ACES je primljen 2010. godine u redovno članstvo EFCA. Članstvo ACES, srpske nacionalne asocijacije inženjera konsultanata u EFCA, omogućava srpskim preduzećima da uspostave veze sa evropskim stručnjacima u ovom sektoru privrede, i omogućava prenos znanja i mogućnosti za poslovnu saradnju. Pored toga značajna uloga je razmena iskustava, unapređenje i sinhronizacija nase regulative sa evropskim preporukama.

Udruženje inženjera konsultanata Srbije postalo je punopravni član i Svetskog udruženja inženjera konsultanata FIDIC (Federation International Des Ingenieurs – Conseils) 16. septembra 2009. godine, čime je preuzelo čast i obavezu da kao ogranak FIDIC za teritoriju Republike Srbije širi najviše standarde u građevinarstvu, izgradnji infrastrukturnih i industrijskih postrojenja. Istovremeno članice Udruženja su dobile veći kredibilitet i time postale konkurentnije, posebno pri učešću na značajnijim građevinskim tenderima koji prate pravila FIDIC.

Na polju sinhronizacije domaćih sa evropskim standardima i regulativom udruženje ACES ima plodnu saradnju sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj – USAID, nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj – NALED i Inženjerskom komorom Srbije – IKS.

Više detalja o viziji i misiji EFCA i FIDIC možete pogledati na: www.efcanet.orgwww.fidic.org

PODELI:
Table sadržaja
NAJNOVIJE

Newsletter

Prijavi se na naš newsletter i dobijaj najovije vesti direktno u inbox!

Možda će Vas i ovo zanimati

Odštetni zahtevi na građevinskim projektima – Kvantifikacija i prevencija, 11-12. jun 2024. u Beogradu

FIDIC inženjer: Put ka vrhu u građevinarstvu

FIDIC Module 4 – Management and Administration of FIDIC Contracts, May 30-31, 2024

Newsletter

Primajte obaveštenja o obukama, radionicama i trendovima u gradjevinarstvu.