EFCA sastanak direktora i sekretara nacionalnih asocijacija

Brisel, 18.11.2011. – Andrea Šehić, izvršna direktorka Udruženja inženjera konsultanata Srbije (ACES), naše nacionalne asocijacije, učestvovala je u radu sednice koju organizuje Evropski savez inženjersko konsultantskih asocijacija (EFCA). Na ovom redovnom sastanku na evropskom nivou, direktori nacionalnih asocijacija razmatrali su stanje evropskog tržišta inženjersko konsultantskih usluga, kao i specifičnim trendovima u sektoru u pojedinačnim zemljama – članicama Evropskog saveza EFCA.

Predstavnica srpske nacionalne asocijacije (ACES) istakla je otežanu situaciju u poslovanju srpskih firmi na domaćem tržištu usled nepovoljnih procedura Zakona o planiranju i izgradnji u domenu komplikovanih procedura izdavanja građevinskih dozvola i neuslađenisti sa međunarodnim FIDIC standardima, kao i Zakona o javnim nabavkama koji ne podstiče fer konkurenciju i kvalitet usluga među ponuđačima. A.Šehic je takođe navela i konkurentnost srpskih firmi na stranom tržištu, i njihovo sve veće interesovanje za izvoz inženjerskih usluga usled nepovoljne situacije u zemlji.

Na sastanku je razmatran stav Evropskog saveza (EFCA) u domenu unapređenja EU politika javnih nabavki i strategije lobiranja evropskih institucija u cilju poboljšanja položaja inženjera konsultanata kroz uvođenje izbora ponuda na tenderima na osnovu kvaliteta ponuđenih usluga a ne najnize cene, pomoć upravama javnih nabavki u domenu inženjerskih projekata, uvođenje troškova životnog ciklusa objekta u ukupnu cenu projekta, itd.

Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES)  je na osnovu ovih preporuka od strane EFCA 7.jula ove godine oganizovalo okrugli sto na temu javnih nabavki u Srbiji, i nastaviće da prati razvoj evropske politike javnih nabavki kako bi prenelo najaktuelnije preporuke za unapredjenje srpskog zakonodavstva u ovoj oblasti.

Ostale teme u fokusu EFCA-e su osnaživanje mladih inzenjera kao budućih lidera sektora, podrška inženjerskim firmama koje se bave projektovanjem industrijskih objekata i liberalizacija  evropskog tržišta putem izdavanja standardizovanih inženjerskih profesionalnih (identifikacionih) kartica sa kojima bi kvalifikovani inzenjeri mogli bez poteškoća da rade u svim evropskim zemljama.

Evropski savez EFCA ce proslaviti 20 godina rada u maju 2012. u Lisabonu. Naredni redovni sastanak direktora i sekretara evropskih nacionalnih inženjersko konsultantskih asocijacija biće održan u martu 2012. u Beogradu, u organizaciji srpske nacionalne asocijacije ACES.

PODELI:
Table sadržaja
NAJNOVIJE

Newsletter

Prijavi se na naš newsletter i dobijaj najovije vesti direktno u inbox!

Možda će Vas i ovo zanimati

Odštetni zahtevi na građevinskim projektima – Kvantifikacija i prevencija, 11-12. jun 2024. u Beogradu

FIDIC inženjer: Put ka vrhu u građevinarstvu

FIDIC Module 4 – Management and Administration of FIDIC Contracts, May 30-31, 2024

Newsletter

Primajte obaveštenja o obukama, radionicama i trendovima u gradjevinarstvu.