ACES postao član Evropske federacije inženjera konsultanata

RIM – Nakon svečanog prijema u FIDIC (Fédération International Des Ingénieurs – Conseils) – međunarodno udruženje inženjera konsultanata koje propisuje standarde za upravljanje građevinskim projektima, Udruženje inženjera konsultanata Srbije (ACES) zvanično je postalo član EFCA (European Federation of Engineering Consultancy Associations), prestižne evropske asocijacije inženjera konsultanata. Srbija je jedina zemlja koja nije članica EU (pored Norveške) koja je dobila status „člana-posmatrača“ i to sve do trenutka dok ne postane zvaničan kandidat za EU i kada prelazi u punopravnog člana EFCA.

Uz podršku USAID Projekta za razvoj konkurentnosti Srbije, predstavnici ACES-a prisustvovali su godišnjoj Skupštini koja je održana 27. maja 2010. u Rimu na kojoj je i zvanično potvrđeno članstvo Srbije. Ovom skupu prisustvovale su brojne članice EFCA, koje su došle da razmene iskustva i ostvare nove kontakte. EFCA okuplja 26 nacionalnih udruženja inženjera konsultanata iz isto toliko evropskih zemalja. Ciljevi ove organizacije su pozitivan uticaj na zakonodavstvo Evropske Unije u cilju jačanja konkurencije i promocije transparentnih pravila javnih nabavki, kao i primena EC standarda u okviru zemalja članica.

Članstvo ACES-a, našeg nacionalnog udruženja inženjera konsultanata, u EFCA omogućava srpskim firmama da kroz ACES uspostave veze sa evropskim stručnjacima u ovoj grani privrede i omogućava prenos znanja i mogućnosti za poslovnu saradnju. ACES je podneo zahtev za članstvo u EFCA početkom godine koji je ovog meseca i zvanično odobren od strane Upravnog odbora EFCA.

Predstavnik Udruženja inženjera konsultanata Srbije, Nikola Matić, obratio se prisutnima i zahvalio na prijemu u članstvo i posebno istakao značaj ovog događaja za ACES, ali i za celu struku u Srbiji. „U ime ACES-a srdačno vam se zahvaljujem na prijemu u EFCA i prilici da prisustvujemo ovoj renomiranoj konferenciji. Misija ACES-a u Srbiji je da organizuje, poveže i podrži kompanije koji se bave konsaltingom uz to štiteći njihove poslovne interese i jačajući njihovu reputaciju kroz insistiranje na najboljim poslovnim praksama i međunarodnim standardima. Takođe, jedan od naših najvećih prioriteta jeste da promovišemo međunarodno priznate FIDIC standarde i time poboljšamo konkurentnost srpskih konsultantskih firmi na domaćem i inostranom tržištu. Jedan od naših najvećih izazova je da zainteresujemo vlasti da prepoznaju i prihvate vrednosti koje ACES, FIDIC i EFCA mogu da pruže našem društvu. U tom kontekstu, ACES od EFCA očekuje podršku u domenu poboljšanja domaćih procedura javnih nabavki, šire primene međunarodnih standarda, i uvećanja postojećih lokalnih konsultantskih potencijala“, izjavio je Nikola Matić na ceremoniji prijema u članstvo.

Na ovom događaju po prvi put je potpisan i sporazum o saradnji između FIDIC i EFCA, čime će ove dve renomirane organizacije udruženim snagama raditi na promociji najviših standarda, etike i tranparentnosti procesa ugovaranja i upravljanja građevinskim projektima, što označava posebno veliki korak za inženjere-konsultante, kako u Evropi tako i u svetu.

Uz ovogodišnju Skupštinu EFCA uporedo je održana i godišnja konferencija na temu klimatskih promena, na kojoj je istaknut značaj uloge inženjera u borbi protiv globalnih klimatskih problema.

PODELI:
Table sadržaja
NAJNOVIJE

Newsletter

Prijavi se na naš newsletter i dobijaj najovije vesti direktno u inbox!

Možda će Vas i ovo zanimati

Odštetni zahtevi na građevinskim projektima – Kvantifikacija i prevencija, 11-12. jun 2024. u Beogradu

FIDIC inženjer: Put ka vrhu u građevinarstvu

FIDIC Module 4 – Management and Administration of FIDIC Contracts, May 30-31, 2024

Newsletter

Primajte obaveštenja o obukama, radionicama i trendovima u gradjevinarstvu.