Serija obuka u okviru programa ACADI

Udruženje inženjera konusltanata Srbije – ACES, Nacionalna FIDIC asocijacija organizovala je seriju obuka u okviru programa ACADI (Advanced Capacity for Accelerated Delivery Initiative) u trajanju od 15. septembra do 31. oktobra 2021. godine.

 

ACADI projekat podržava unapređivanje kapaciteta za ubrzane rezultate kreditnih inicijativa. Budući da Vlada Republike Srbije napreduje u sprovođenju svoje kompleksne agende, osnovala je novu Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima kako bi upravljala složenim međusektorskim projektima. Kancelariji su potrebni dodatno unapređeni kapaciteti za sprovođenje projekata koji se finansiraju iz kredita. Kako bi se osiguralo blagovremeno i delotvorno sprovođenje i kako bi se Republika Srbija zaštitila od potencijalne kamate i troškova koji bi se pojavili u slučaju sporog sprovođenja projekata, ACES tim stručnjaka pružio je obuke za korišćenje FIDIC ugovora, o principima upravljanja projektima i implementaciji BIM, za inženjere koji su angažovani na ACADI projektu. U sklopu projekta obučeno je trideset (30) inženjera i pravnika za Kancelarije za Upravljanje javnim ulaganjima.

 

Predavači na stručnim obukama bili su Nikola Pavlović, mast. inž. građ. iz oblasti primene FIDIC ugovora, Blažo Begović, dipl. građ. inž. iz oblasti upravljanje projektima, Dr Jovan Nikčević i Ivana Panić, advokati iz oblasti pravnog okvira primene projekata, Dr Zoran Stojadinović, dipl. građ. inž iz oblasti primene BIM-a i Đorđe Nedeljković, dipl. građ. inž. iz oblasti digitalizacije u građevinarstvu.

Tokom pet nedelja uspešno su sprovedene sledeće obuke:

  • FIDIC Lokalni trening: FIDIC Ugovori-Primena na projektima – FIDIC Training Course
  • Upravljenje invesicionim projektima – Project Management Training Course
  • Implementacija BIM – Training on implementation of BIM
  • Praktična radionica – Workshop

 

Nakon svih sprovedenih obuka i radionica, učesnici su iskusili i naučili o brojnim prednostima koje FIDIC ugovori imaju u obezbeđivanju fer raspodele odgovornosti među učesnicima projekata i transparentnih procedura, i koji su usvojili kao najbolji način ugovaranja i realizacije projekata. Poznavanje međunarodnih FIDIC ugovora postaje izuzetno važno usled sve veće potrebe za međunarodno usvojenim procedurama za realizaciju projekata, prevashodno porasta broja projekata u Srbiji finansiranih delom iz finansijskih aranžmana koje našoj zemlji pružaju međunarodne finansijske organizacije (World Bank, EIB, EAR, EBRD), kao i Evropska unija, kao i zbog sve većeg angažmana naših stručnjaka na projektima u inostranstvu. Gore pomenute obuke mogu se posmatrati kao ulaganje u ljudski kapital i to je nešto o čemu treba voditi računa u kontinuitetu kako bi se dostigao puni potencijal naših stručnjaka.

PODELI:
Table sadržaja
NAJNOVIJE

Newsletter

Prijavi se na naš newsletter i dobijaj najovije vesti direktno u inbox!

Možda će Vas i ovo zanimati

Odštetni zahtevi na građevinskim projektima – Kvantifikacija i prevencija, 11-12. jun 2024. u Beogradu

FIDIC inženjer: Put ka vrhu u građevinarstvu

FIDIC Module 4 – Management and Administration of FIDIC Contracts, May 30-31, 2024

Newsletter

Primajte obaveštenja o obukama, radionicama i trendovima u gradjevinarstvu.