ACESUdruženje inženjera konsultanata Srbije

  • FIDIC
  • EFCA

National Member Association

ACES na IV Samitu Zapadnog Balkana u Trstu

ACES na IV Samitu Zapadnog Balkana u Trstu

ACES na IV Samitu Zapadnog Balkana u Trstu

Na poziv Italijanskog Ministarstva za ekonomski razvoj, Ministarstva spoljnih poslova kao i Agencije za promociju spoljne trgovine ICE,  izvršna direktorka ACES-a, Andrea Šehić prisustvovala je IV Samitu Zapadnog Balkana – Biznis Forumu, održanog u Trstu, 12. jula 2017. godine.

Glavne teme Samita obuhvatale su ekonomske probleme regiona, a posebna pažnja bila je posvećena unapređenju i proširenju regionalne infrastrukture i njenom povezivanju sa EU, energetici, rastu malih i srednjih preduzeća, inovacijama i razvoju, kao i zajedničkom tržištu..

Samit je bio podeljen na 4 tematske celine - Političke radne sesije, Biznis Forum, Civil Society Forum, Youth Forum, i prateće događaje. Biznis Forum otpočeo je panelom na temu finansija i drugih izvora finansiranja za razvoji malih i srednjih preduzeća. Drugi tematski panel odnosio se na energetiku i životu sredinu, inovacione delatnosti, kao i sesiju posvećenu infrastrukturi na kojoj je Andrea uzela učešće.

Sastanak u Trstu  deo je "berlinskog procesa", inicijative za jaču regionalnu saradnju na zapadnom Balkanu, i privukao je veliki broj država koje su učestvovale: Austrija, Hrvatska, Francuska, Nemačka, Italija, Slovenija i Velika Britanija.

Ovogodišnji samit značajan je zbog potpisivanja Ugovora o Transportnoj zajednici, podržanog od strane lidera Zapadnog Balkana, predsedništva EU i  Evropske Komisije. Ugovor o Transportnoj zajednici smatra se značajnim dostignućem koje će uticati na poboljšanje infrastrukture, kao i kvalitetnije usluge prevoza u čitavom regionu. Obezbeđivanje veće stabilnosti, privući će nove investitore, povećati ekonomski rast, i pomoći zemljama zapadnog Balkana da usklade svoje zakone o nacionalnom saobraćaju sa onima u EU, čime će se ojačati regionalni odnosi sa susednim zemljama i promovisati prekogranična saradnja.

Evropska komisija najavila je značajan paket u iznosu od 194 miliona eura u grantovima, kao i investicije od 500 miliona eura za sedam novih regionalnih projekata za poboljšanje transportnih i energetskih veza unutar samog zapadnog Balkana, ali i sa EU.

Lideri Zapadnog Balkana složili su se i oko višegodišnjeg akciong plana za razvoj Regionalnog ekonomskog područja. Cilj je konsolidacija tržišta od oko 20 miliona ljudi, čime će se privući investicije i generisati rast i zapošljavanje, kao i razvoj digitalnih tržišta, mobilnost kvalifikovanih radnika i uzajamno priznavanje profesionalnih kvalifikacija u regionu. Komisija će podržati implementaciju ove inicijative s paketom od 7 miliona eura za poboljšanje investicione klime. Za podršku privatnom sektoru, Evropska komisija je najavila 48 miliona evra dodatnih sredstava EU za unapređenje Programa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana Balkana (EDIF).

Nakon Foruma, održani su B2B i B2G sastanci između italijanskih predstavnika i delegata iz zapadnobalkanskih zemalja. Ovi sastanci su unapred pripremljeni i koordinirani od strane italijanske Agencije za promociju spoljne trgovine ICE – dostavljeni su im svi potrebni podaci o ACES-u, profilu organizcije, aktivnostima, ciljevima i željenim ciljnim grupama. ICE je obavio matchmaking sa prijavljenim predstvnicima italijanskih firmi i organizacija. Od cele delegacije predstavnika iz Srbije i Crne Gore, ACES je imao najviše zakazanih sastanaka.Ostvaren je značajan direktan kontakt sa visokim predstavnikom Evropske Komisije - gospodinom Colinom Wolfom, šefom odseka za regionalnu saradnju i program Zapadnog Balkana, iz Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju kao i sa predstavnikom Razvojne Banke Saveta Evrope. U ime ACES-a, Andrea je imala priliku i da se sastane 18 različitih firmi i organizacija. 

Pošalji prijatelju

progress ajax_processing_msg